Tom Harrell Infinity Band & Nordic Jazz Quintet Bagland

KERUBIN SALI lauantai 07.03.2020 - klo 19
T_PLACEHOLDER_IMAGE
07.03.2020 19:00 - 07.03.2020 23:00
Kerubin sali, Siltakatu 1, Joensuu

https://digilehti.karjalainen.fi/titles/karjalainen/3544/publications/35388/articles/1099469/23/2

Karjalainen 9.3.2020

Pieni askel tuhansia konsertteja ympäri maailmaa soittaneelle yhdysvaltalaiselle ääriarvostetulle muusikolle, mutta suuri harppaus Jazzkerho -76:lle.

Tuohon tapaan saattaisi kuvailla trumpetisti-säveltäjä Tom Harrellin (s. 1946) vierailun merkitystä ja asetelmaa joensuulaiselle jazzjärjestäjälle. Nyt siirryttiin ainakin hetkiseksi aikaa raskaaseen sarjaan.

Tosin raskas sarja ei ollut ensimmäisenä mielessä, kun Harrellin huomattavan hauraanoloinen hahmo asteli Kerubin lavalle.

Kuitenkin musiikin ihme tapahtui, ja ottaessaan trumpetin tai flyygelitorven huulilleen kuului soitto täsmällisenä ja tyylikkäänä.

Merkitys! Tuntui, että jokaisella Harrellin soittamalla äänellä – ja tämä tuli ilmi erityisesti improvisoinneissa – oli merkityksensä ja paikkansa. Painoarvonsa. Ei onnenonkimisia, ei hutilyöntejä, ei övereitä.

Sen sijaan pieniä säveliä suuriin paikkoihin tai suuria säveliä pieniin, kummin vaan. Järjellä ja tunteella. Yleensä rauhallisen harkitusti, mutta tarvittaessa myös räjähtävän nopeasti, tuohon tapaan Harrell soittoaan jäsenteli.

Myös ajoitus oli Harrellin bravuuria, mikä taas kuului improvisoinnin ohessa myös sävellyksien tasolla. Esimerkiksi sävellys, jossa kuulimme suorastaan uskaliasta oktaavibassokulkua ja joka rakentui säästeliään, pop-tyylisen sointukierron varaan, oli juuri melodian suppeudessaan mielenkiintoinen ja mieleenpainuva.

Harrellin nuoremmat soittajakollegat – saksofonisti Mark Turner, kitaristi Charles Altura, basisti Ben Street ja rumpali Adam Cruz – olivat taidoiltaan täyttä rautaa.

Upeaksi muusikoksi paljastui esimerkiksi tenorisaksofonisti Turner. Improvisoijana hän oli Harrellin veroinen taituri, mutta samaan aikaan ihastutti myös aistikkaalla saundillaan.

Sen sijaan kitaristi Alturan tinkimätön, eleetön ja täydellisen kosiskelematon soittajan­olemus jäi hieman irralliseksi suhteessa muihin muusikoihin. Lisäksi hän haastoi kuulijaa jopa siinä määrin, että useampi sooloista jäi vaille aplodeja.

Lauantaina koettuun International Jazz Eventiin, jota mainostettiin myös kaikkien aikojen jazzkonsertiksi Joensuussa, sisältyi toinenkin tasokas yhtye: tanskalainen Nordic Jazz Quintet Bagland. Jälleen oli kyseessä trumpettijohtoinen poppoo, mutta jazzin tyylillistä sapluunaa venytettiin nyt huomattavasti popimpaan suuntaan.

Trumpetisti Jakob Sørensenin, kosketinsoittaja Mathias Jægerin, kitaristi Alex Jønssonin, basisti Frederik Sakhamin ja rumpali Frej Lesnerin musiikissa yhdistyi pohjoismaisen jazzmusiikin maalailevuus ja maisemallisuus sekä tämän päivän indie-popin sävy- ja muotokieli.

Muun muassa lyyrinen melodisuus, hulppea soinnutus ja oivaltava rytmiikka kuuluivat tasokkaan Baglandin musiikillisina hyveinä.

Niin ikään elektronista äänipalettia hyödynnettiin taidokkaasti, ja musiikin horisontti levittäytyi kiehtovan kutsuvana.

Jyri Ojala

-----

Kaikkien aikojen jazzkonsertti Joensuussa!

Nordic Jazz Quintet Bagland (Tanska)

Trumpetisti Jakob Sørensen tuo Suomeen suositun kvintettinsä ”Bagland”. Yhtyeen musiikki perustuu kirkkaalle, ilmavalle ja akustiselle pohjoiselle äänimaailmalle, mutta sisältää myös elektronista äänipalettia kriitikoiden kiitosta ansainneella tavalla. Yhtyeessä mukana Jakob Sørensen (trumpetti), Mathias Jæger (piano, koskettimet), Frederik Sakham (basso), Alex Jønsson (kitara) ja Frej Lesner (rummut).


Tom Harrell Infinity Band (USA)

Jazzmaailman kaikkein nimekkäimpiin ja arvostetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan trumpetisti Tom Harrellin superyhtyeen harvinainen Suomen vierailu tuo yhtyeen myös Joensuuhun! Yhtyeenjohtajana tuhansia konsertteja ympäri maailmaa soittaneen ja 34 albumia äänittäneen Harrellin soittokumppanien listalta löytyy suuri joukko jazzin historian suuria nimiä: Stan Kenton, Woody Herman, Dizzy Gillespie, Horace Silver, Art Farmer, Phil Woods, Lee Konitz, Sam Jones, Jim Hall, Charlie Haden, Joe Lovano, Grammy-palkitut albumit Gerry Mulliganin ja Bill Evansin kanssa. Infinity Bandissa soittavat tenorisaksofonisti Mark Turner, kitaristi Charles Altura, basisti Ben Street ja rumpali Adam Cruz.

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Jazzkerho -76, Joensuu

Hintatiedot

Pääsyliput 40 €
Jäsenet 35 €
Opiskelijat 15 €

Ennakkomyynti: KK-KUVA, Carelicum, Ticketmaster ja Jazzkerho-76.fi

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.

Kuvat

Videot