Émile Parisien & Roberto Negro

KONSERVATORION SALI lauantai 26.9.2020 - klo 16
T_PLACEHOLDER_IMAGE
26.09.2020 16:00 - 26.09.2020 18:00
Konservatorion sali, Rantakatu 31, Joensuu

Parasta pöytään

Jazzin superlauantai kärsi Joensuussa lievästä yleisökadosta.

Émile Parisien ja Roberto Negro
Superposition

Jazzia Ilosaaressa -festivaalin konsertit Joensuun konservatorion ja Kerubin saleissa 26.9.2020

Joensuu on jazzmusiikin suhteen yksi aktiivisimmista kaupungeista Suomessa. Myös yleisöä riittää konsertteihin. Tosin tämänkertaisen Jazzia Ilosaaressa -festivaalin pajatso taisi tyhjentyä jo torstain BIRD-kekkereihin tai viimeistään perjantain Billie Holiday -iltamiin. Lauantain kahden eri kokoonpanon kattaukseen ei enää oikein riittänyt väkeä.

Konservatoriolla kuultiin tätä nykyä harvinaislaatuisia vieraita, kun ranskalaiset Émile Parisien ja Roberto Negro saapuivat erikoislupien ja -järjestelyjen sekä huolellisen testaamisen myötä konsertoimaan myös Joensuuhun.

Kuten tuottaja Charles Gil muistutti, duossa oli kyse sen luokan muusikoista, jotka vetävät Keski-Euroopassa filharmonioiden kokoisia konserttisaleja täyteen.

Noh, kaksi jazzmuusikkoa soittamassa sovitustaan György Ligetin Jousikvartetosta nro 1 ”Métamorphoses nocturnes” – tuskin tätä täällä kukaan varsinaiseksi yleisömagneetiksi luuli.

Mutta musiikin haastavuudesta huolimatta tarjoiltiin kuulijalle myös leppoisampaa tulokulmaa esimerkiksi muutamien selkopiirteisten melodioiden tai huumaavan tarttuvien rytmikulkujen myötä. Ylipäätään Liget harvoin on ujuttamatta mitään pientä huumorikukkasta musiikkinsa mukaan. Yölliset muodonmuutokset voivat olla toki painajaismaisia mutta myös mielikuvituksellisen hulvattomia ja hauskoja.

Esitys oli kuvaannollisesti akrobaattinen ja muutenkin kuin sirkuksesta: nuorallakävelyä, tulennielentää, elävää tykinkuulaa ja niin edelleen. Saksofonisti Parisien oli huikea tirehtööri, ja pianisti Negro luovi flyygelistään tehoja, jotka hurjimmillaan kuulostivat suunnilleen ärjyvältä leijonalta. Pianon preparointia taas näkee ja kuulee jazzkonserteissa kohtuullisen usein, mutta Negro vei tämän taidon perkussiivisuudessaan mitä mestarillisemmalle tasolle. Konsertin loppupuolen rytmikarkelot takovat tajunnassa nyt vielä kirjoittaessakin.

Sitten Kerubiin. Arvioin keväällä Olavi Louhivuoren johtaman Superposition-yhtyeen tuoreen levyn. Oli ilmiselvää, että albumi ansaitsi täydet viisi tähteä: Superpositionin tallenne on heittämällä viime vuosien parhaita kotimaisia jazzlevyjä.

Jyri Ojala / 28.9.2020 Karjalainen

 

ILOSAARI JAZZ

Émile Parisien & Roberto Negro (Ranska)

Les Métanuits on visionäärisen pianisti Roberto Negron muunnelma György Ligetin ensimmäisestä jousikvartetista ”Métamorphoses nocturnes” pianolle ja sopraanosaksofonille. Tähän mahtavaan leikkimieliseen seikkailuun hän on kutsunut duokumppanikseen palkitun saksofonisti Emile Parisienin, joka on vuosien varrella ilahduttanut suomalaisia kuulijoita sekä oman kvartettinsa kanssa että duona harmonikansoittaja Vincent Peiranin kanssa.

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Jazzkerho -76, Joensuu ry

Hintatiedot

Pääsyliput 20 €
Jäsenet 15 €
Opiskelijat 10 €

Ennakkoliput: KK-KUVA  ja Jazzkerho-76.fi

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.
Tapahtuma on ikärajaton.

Kuvat

Videot