Jukka Perko ja Joensuun kaupunginorkesteri: BIRD

CARELIA-SALI torstai 24.09.2020 - klo 16 ja 19
T_PLACEHOLDER_IMAGE
24.09.2020 16:00 - 24.09.2020 21:00
Carelia-sali, Yliopistokatu 4, Joensuu

Kuin ilmetty Lady Day

Konsertit: Marjo Leinosen ja Jukka Perkon perjantainen konsertti oli huikea ja kokemisen arvoinen.

Joensuun Kerubin salissa 25.9.2020

Tämä kannatti kokea!

Pop-, blues- ja rock-tyylisten kappaleiden tulkitsijana tunnettu Marjo Leinonen osoittautui mestariksi myös jazzmusiikin parissa. Leinosen eläytyminen legendaarisen Lady Dayn, siis laulaja Billie Holidayn tuotannon ytimeen oli jotakin selittelyt tyystin sivuuttavaa. Ei sieltä suusta tarvinnut tulla kuin pari säveltä tai paremminkin äännettä, niin jo oli kuulijana myyty, suorastaan talutushihnassa. Au-uuu, sitä vaan tahtoi ulvoa suruisaa mutta silti toivoa antavaa bluesia Holidayn ja Leinosen hengessä.

Toki Leinosen genrepujottelu ja siirtymä tutusta tyylistä kohti vieraampaa oli suoraviivaisempaa kuin alkuun ajatteli. Pohjaahan jazzlaulaja Holidayn musiikki perustavanlaatuisesti nimenomaan bluesiin. Holidayn hahmossa on myös jotain niin rouheaa, ettei sen tulkiksi oikein sovi mikään silotellun virtuoosinen, puhdasoppinen elovenajazztyttö. Pitää olla hieman ballseja, mikäli aikoo uskottavasti Holidayn saappaisiin heittäytyä. Silti – ja tämä on kummallista – sana imitaatio käynyt konsertin aikana juuri mielessä. Leinonen on ilmeisen vangitseva ihan itsenään.

Ja tosiaan sitä uskottavuutta Leinosen toimista löytyi. Kaikki mahdollinen fraseerauksesta elekieleen oli yhtäältä leikittelevää, toisaalta järjettömän pikkutarkkaa työtä – tai sitten kaikki vain solahti uomaansa hämmästyttävän luonnollisesti. Ihan sama, kunhan lopputulos on nyt koetun kaltainen.

Esitystiedoissa saksofonisti Jukka Perkon nimi oli nostettu Leinosen rinnalle (kukaties markkinoinnin takia). Kuitenkaan Perkon rooli ei ollut oikeastaan sen solistisempi kuin muidenkaan yhtyeen muusikoiden.

Perkon ohella tähtihetkiä kuultiin myös rumpujen Tuomas Timosen ja basson Eero Tikan suunnilta. Puhumattakaan koskettimien Seppo Kantosesta, jonka näkemyksellinen sovitustyö sai haukkomaan henkeä useaan kertaan keikan aikana. Ja silloin kun musiikki niin vaati, osasi Kantonen pysyä yksinkertaisessa ja olennaisessa: Don’t explain oli ensimmäisen setin vavahduttavimpia hetkiä, jälkimmäisessä taas ylsi Strange fruit juuri sellaiseen veret seisauttavaan tehoon, mihin jo lyriikan puolesta pitää päätyä.

Perko myös osuvasti huomautti, kuinka valitettavan ajankohtaiset laulun sanat ovat edelleen Black Lives Matter -liikehdinnän Yhdysvalloissa.

Selittelyt sikseen. Huikea konsertti.

Jyri Ojala / 1.10.2020 Karjalainen

 

Menestynyt jazzmuusikko juhlistaa Charlie ”Bird” Parkerin 100-vuotissyntymäjuhlaa!

Yhden kaikkien aikojen suurimman jazzmuusikon, alttosaksofonisti Charlie ”Bird” Parkerin (1920-1955) syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Parker tuli tunnetuksi virtuoosimaisena saksofonistina ja nerokkaana improvisoijana ja hänen johdollaan jazz koki vallankumouksen 1940-luvun Amerikassa.
Juuri Parkeria kuunnellen ja tarkasti matkien teini-ikäinen Jukka Perko omaksui tämän tyylistä ne piirteet, jotka vuonna 1987 aukaisivat hänelle ovet Parkerin aikalaisen ja lähimmän työtoverin Dizzy Gillespien orkesteriin. Hänen häikäisevää soittoaan verrattiin nuoreen Parkeriin ja hän saikin lempinimen Little Bird.

Juhlavuoden kunniaksi Perko tarttuu Parkerin musiikkiin aikuisen miehen otteella. Jukka ystävineen lähestyy Parkerin säveltämiä ja levyttämiä sävelmiä raikkaasti Birdin uran alkuaikojen tyyliin swingin suunnasta. Näin myös Parkerin esikuvien kuten Lester Youngin henki on vahvasti läsnä. Mukana kvartetissa musisoivat osaajien ykkösnyrkki: pianisti Toomas Keski-Säntti, basisti Eero Seppä ja Jukan pitkäaikainen luottomies, mestarirumpali Teppo Mäkynen.

Kokoonpano:
Jukka Perko, saksofoni
Toomas Keski-Säntti, piano
Eero Seppä, basso
Teppo Mäkynen, rummut

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Joensuun kaupunginorkesteri ja Jazzkerho -76 

Hintatiedot

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.
Tapahtuma on ikärajaton.

Kuvat

Videot