KutiMangoes

KERUBIN SALI perjantai 24.01.2020 - klo 20
T_PLACEHOLDER_IMAGE
24.01.2020 20:00 - 24.01.2020 22:00
Kerubin sali, Siltakatu 1, Joensuu

Karjalainen 26.1.
https://digilehti.karjalainen.fi/titles/karjalainen/3544/publications/35345/pages/33

Afrobeatia omalla twistillä

Konsertit: Tanskalainen The KutiMangoes törmäyttää musiikissaan onnistuneesti eri vaikutteita Joensuussa ravintola Kerubissa 24.1.

Tämä konsertti pääsi yllättämään väentungoksellaan ennen kuin oli kunnolla alkanutkaan. Tapahtuman järjestäneen Jazzkerho -76:n konserteissa on harvoin todistettu vastaavaa yleisömenestystä. Viime talvena koettu Blicher/Hemmer/Gadd-trion konsertti loppuunmyydyssä Carelia-salissa ylsi sentään enempään.

Itse asiassa tämänkertainen konsertti liittyi myös välittömämmin tuohon vuodentakaiseen vierailuun. Blicher/Hemmer/Gadd-trion sutjakka saksofonisti Michael Blicher tykästyi siinä määrin paikalliseen tapaan hoitaa konserttipuitteet, että ilmaisi liki saman tien halunsa palata uudelleen konsertoimaan Joensuuhun.

Ja niin siinä kävi, että perjantaina – vain piirun verran vaille vuosi edellisestä vierailusta – kuunneltiin täpötäydessä Kerubin Salissa maailmanluokan afrobeatia Blicherin mainion The KutiMangoes-yhtyeen toimesta.

Afrobeatilla tarkoitetaan musiikkia, jossa länsiafrikkalainen musiikkiperimään yhdistetään afroamerikkalaisen populaarimusiikin tyylipiirteitä, leimallisimmin soulia ja funkia.

Afrobeatin perustajana pidetään nigerialaista Fela (Anikulapo-)Kutia, johon myös The KutiMangoes nimessään viittaa. Tuo jälkiosan ”Mangoes” onkin sitten vähän kryptisempi juttu: sen on tarkoitus assosioitua jazzin suurimpiin legendoihin ja vaikuttajiin lukeutuvaan Charles Mingukseen.

Blicherin ja puhaltajakollega Gustav Rasmussenin – jälkimmäinen muuten soitti tavallisen pasuunan ohella myös harvinaisempaa flugabonea (marching valve trombone) – vuonna 2012 perustama ja muun muassa Tanskan Grammy-palkinnon voittanut The KutiMangoes on tehnyt järkevän ratkaisun siinä, ettei kuusihenkinen tanskalaismiehistö edes yritä soittaa autenttista afrobeatia, vaan tekee sen omalla tavallaan esimerkiksi jazzillisia mutta myös muiden musiikinlajien vaikutteita hyödyntäen.

Tässä katsannossa tuolla Minguksella viitataan siis enemmän musiikilliseen lähestymistapaan, ideointiin ja eetokseen kuin suoranaisesti soiviin parametreihin.

Konsertin kaaressa oli huomattavissa seuraavaa kehitystä: alkupuolella pysyttiin vielä kohtuullisissa määrin totutuissa ja koetelluissa afrobeatin keinoissa, kun taas toisen setin tiimoilla yhtye eteni yhä enemmän omanlaisiensa kokeilujen ja kehittelyjen ääreen.

Jyri Ojala

 

Huikeaa afro-beatia Tanskasta!

Musiikin globaaleista virroista kertoo, että yksi planeetan vahvimmista afro-jazz-yhtyeistä tulee Tanskasta! Vuoden 2019 lopulla jo kolmannen albuminsa julkaissut kuusijäseninen puhaltajavetoinen yhtye sulauttaa afrikkalaiset ja länsimaiset vaikutteensa luonnollisella ja sisäistyneellä tavalla. Tämä retki tuottaa yhä uusia löytöjä ilmaisun keinoihin ja rikastamiseen. Euroopan lisäksi Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä esiintynyt yhtye saapuu nyt ensivierailulleen Suomeen, tuoden mukanaan Blicher/Hemmer/Gadd triosta tutun saksofonisti Michael Blicherin, KutiMangoesin toisen perustajajäsenen.

Vuonna 2012 perustettu KutiMangoes yhdistää länsimaisen jazz-perinteen ja Länsi-Afrikkalaisen musiikkiperinteen ja pyrkii näin luomaan uutta globaalia musiikki-ilmaisua. ”Emme pyri olemaan musiikin antropologeja, vaan luomaan musiikkia yhdessä – jakaa musiikkia ja yhdistää ihmisiä musiikin kautta. Tämä on syy siihen, miksi rakastuimme afrikkalaisen musiikin perinteeseen, joka yhdistää kehon, sydämen ja korvat ja joka yhdistää kaikki osallistujat.”

Uusimman leveyn nimi on "Afrotropism" (2019). Yhtye on aiemmin julkaissut kaksi palkittua albumia ”Afro-Fire” (2014) ja ”Made in Africa” (2016).Tyylillisesti KutiMangoesin afro-jazz-fuusiossa voi kuulla vaikutteita sekä Fela Kutilta että Charles Mingusilta.

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Jazzkerho -76, Joensuu

Hintatiedot

Pääsyliput 25 €
Jäsenet 20 €
Opiskelijat 10 €

Ennakkomyynti: Carelicum, Ticketmaster, Levy-Eskot ja Jazzkerho-76.fi

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.

Kuvat

Videot