HEAR in NOW

PAKKAHUONE keskiviikko 19.02.2020 - klo 19
T_PLACEHOLDER_IMAGE
19.02.2020 19:00 - 19.02.2020 21:00
Pakkahuone, Rantakatu 2, Joensuu

HEAR in NOW (USA/Italia)

https://digilehti.karjalainen.fi/titles/karjalainen/3544/publications/35371/pages/28

Karjalainen 21.2.2020

Jazz-avant-klassista

Joensuun Pakkahuoneella 19.2.2020

Joensuun Musiikkitalven tarjontaan oli mahdollista ottaa pienoinen varaslähtö jo keskiviikkoiltana, kun Pakkahuoneella kuunneltiin kiehtovaa ja kovatasoista Hear In Now -trioa. Musatalven etkot -nimisessä konsertissa sai seurata jazzmusiikin saralla harvinaista, pelkästään jousisoittimista muodostuvaa kokoonpanoa.

Jazzmusiikin peruspilarin kontrabasson ohessa myös muita jousisoittimia näkee jazzyhtyeiden riveissä kohtuullisen usein, mutta poikkeuksellista on pitäytyä pelkästään viulu- ja gambaperheen piirissä.

Musiikkitalvelle konsertin tuottaneen Jazzkerho -76:n ohjelmistosta erottuu tänä keväänä runsaasti yhdysvaltalaisia muusikoita eikä tämänkertainen konsertti ollut poikkeus. Helmikuuhan alkoi Dana Hallin rumpujen tahdissa. Hear In Now’n riveistä löytyivät taas newyorkilainen viulisti Mazz Swift ja chicagolainen sellisti Tomeka Reid.

Reidin hiilenmustassa sellossa oli jotain kovin tuttua, ja syytä ei tarvinnut etsiä vuoden 2018 Tampere Jazz Happeningia kauempaa. Reid oli tuolloin konsertoimassa modernin jazzin suurimpiin legendoihin lukeutuvan Art Ensemble of Chicagon riveissä, ja loisti koko yhtyeen kruununa, ainakin mitä sooloihin tuli.

Pakkahuoneen huomattavasti pienemmissä puitteissa kuultiin hillitympää puolta Reidin sellotaituruudesta ja -taiteilijuudesta, mikä ei tietenkään varsinaisen esteettisen elämyksen laadusta kerro vielä juuri mitään. Kuitenkin Reid tyytyi nyt hieman liiaksi asti väliäänen asemaan. Kontrabassoa soittaneen italialaisen Silvia Bolognesin sekä viulistintoimensa sivussa laulaneen Swiftin osuus erityisesti välittyi vangitsevampana.

Trion yhteissoitosta löytyi kyllä mukavasti yhteistä ajatusta, tavoitetta ja tulosta. Lisäksi jazzin ja klassisen genrehybridi toteutui kuin itsestään, mitenkään runnomatta tai oikomatta, siis luontevan pakottomana. ”Jazz-henkinen avant-klassinen ohjelmisto” taipui taitavasti myös sävelletyn ja improvisoidun musiikin välimaastoon.

Ihan napakymppi tämä konsertti ei keskeneräisyydessään ollut. Turhan paljon tuijotettiin nuotteja ja siitä huolimatta meni yhden teoksen alku harakoille.

Jyri Ojala

-----

HEAR in NOW on kolmen taiteilijan tasavertainen yhtye, joka esittää pääasiassa omaa jazz-henkistä avant-klassista ohjelmistoa. Trion voimakas tunne musiikillisten kemioiden yhteisyydestä on antanut pohjan toiminnan jatkuvuudelle. Jäsenten asuminen kolmella eri taholla punoo yhteen elementtejä heidän omilta alueiltaan ainutlaatuiseksi äänikokemukseksi, sekä vapaan improvisaation kautta että läpisävellettyjen kappaleitten puitteissa. Yhtyeen jäsenet ovat Mazz Swift (NYC, USA) viulu ja laulu, Silvia Bolognesi (SI, ITALIA) kontrabasso ja Tomeka Reid (CHI, USA) sello.

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Järjestäjä: Joensuun Musiikkitalvi / Jazzkerho -76, Joensuu 

Hintatiedot

Pääsylippujen hinta 20 €
Jazzkerho -76 jäsenet 15 €
opiskelijat 10 €
Lippujen ennakkomyynti: KK-KUVA, Carelicum, Ticketmaster ja Jazzkerho-76.fi

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.
Tapahtuma on ikärajaton.

Kuvat

Videot