Sami Linna Quartet

KERUBIN SALI lauantai 01.02.2020 - klo 19
T_PLACEHOLDER_IMAGE
01.02.2020 19:00 - 01.02.2020 21:00
Kerubin sali, Siltakatu 1, Joensuu

Karjalainen 2.2.2020

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kulttuuri/item/241406

Arvio: Jazztohtori tuli kaupunkiin - Sami Linna veisteli "akateemisen jazzin" sen epämääräisyydestä

Akateeminen jazz on siinä määrin mielenkiintoinen ilmaus, että jopa taiteellisen tohtorintutkinnon jazzmusiikin alalta tehnyt Sami Linna veisteli konserttijuonnossaan sen epämääräisyydestä.

Kitaristi Linnan tuumailu taisi olla enimmäkseen retorista lajia: kyllähän se tiedetään, että akateemisella viitataan tässä yhteydessä oppineeseen mutta samalla kliiniseen - mielikuvituksettomaan - tapaan tehdä jazzia.

Kliininen tai mielikuvitukseton eivät taas yleensä ottaen ole ensimmäisiä mielleyhtymiä, mitä jazzmusiikkiin haluttaisiin liittää. Akateemisella, vaan ei onneksi Sibelius-Akatemialla, on jazzin suhteen hieman negatiivinen sävy - pejoratiivista pukkaa.

Suomen Jazzliiton kiertuekauden käynnistänyt Sami Linna Quartet ainakin pursusi oppineisuutta: oli tohtoria, jopa professoria. Huomattavin tapaus oli yhtyeen yhdysvaltalainen rumpali Dana Hall, joka toimii jazzosaston johtajana DePaulin yliopistossa Chicagossa.

Mutta jos joku niin juuri Hall ilmensi soitossaan kaikkea muuta kuin kliinisyyttä, vaikka sveitsiläisen kellon tarkkuudella rumputoimiaan hoitikin. Hallin soitto oli väkevää ja rouheaa. Aina tyylikästä, ei koskaan siloteltua. Vangitsevaa. Puhuttelevaa.

Myös Jussi Kannaste, Sibelius-Akatemian jazzosaston ainejohtaja, osoitti väitteet oppineiden kliinisyydestä jokseenkin turhaksi stereotypiaksi. Saksofonistin soolot olivat kehittelyiltään hyvin omaleimaisia. Löytyi riskejä eikä varman päälle pelaamista. Introverttia, kosiskelematonta tekemistä.

Toisaalta esimerkiksi Linnan kitarasoolot olivat usein niin tyylipuhtaita, ettei se kliinisyyskään täysin unohtunut konserttia kuunnellessa. Lisäksi 1960-luvun modaalisen jazziin vaikutteita olisi voinut päivittää paikoin persoonallisemmalla tavalla, nyt kun käytiin ajoittain lähellä pelkkää pastissia.

Yhtä kaikki tohtoritason jazzia.

Jyri Ojala


Sami Linna Quartet (suomi/USA)
Kitaristi Sami Linnan vuodesta 2008 toiminut kvartetti on kypsytellyt esikoislevyään kaikessa rauhassa. Arvostetulla Timmion Records –levymerkillä äskettäin julkaistu levy kuulostaa jäsentensä summalta: himpun verran Blue Note -souljazzia, hyppysellinen gospel-estetiikkaa, kourallinen tummasävyistä melankoliaa ja rutkasti vyöryvää energiaa. Saksofonisti Jussi Kannasteen ja Hammond-urkuri Mikko Helevän rinnalla rumpalina yhtyeessä soittaa yhdysvaltalainen Dana Hall, joka on tehnyt yhteistyötä
muun muassa Joe Hendersonin, Ray Charlesin ja Horace Silverin kanssa.

 

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Jazzkerho -76, Joensuu

Hintatiedot

Pääsyliput 15 €
Jäsenet 10 €
Opiskelijat 5 €

Ennakkomyynti: Levy-Eskot ja jazzkerho-76.fi

Jazzkerho -76 kiittää Levy-Eskoa yhteistyöstä.

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.

Kuvat

Videot