Viba

TEATTERIRAVINTOLA lauantai 22.02.2020 - klo 21.30
T_PLACEHOLDER_IMAGE
22.02.2020 21:30 - 22.02.2020 23:00
Teatteriravintola, Rantakatu 20, Joensuu

https://digilehti.karjalainen.fi/titles/karjalainen/3544/publications/35374/pages/24

Karjalainen 24.2.20

Joensuun Teatteriravintolassa 22.2.2020

Vuoden 2020 Joensuun Musiikkitalven konsertteihin tuntui riittävän yleisöä mielin määrin. Sitäkin kurjemmalta tuntui, kun paraatipaikalla lauantai-illassa esiintynyt Viba esiintyi lähestulkoon tyhjille tuoleille Teatteriravintolan lasiterassilla. No joo, sää oli iltayhdeksän maissa ihan karmea, sekö osaltaan kiinnostusta verotti, mutta sääliksi kävin ennen kaikkea Viban tasokasta muusikkokuntaa.

Peiliin katsomisen paikka on myös paikallisella jazzkerholla, joka tämän konsertin Joensuun Musiikkitalveen tuotti: Musiikkitalven massoja ei liikutella tuntemattoman yhtyeen tinkimättömän kokeellisella musiikilla.

Taiteessa ei juuri ole sijaa kompromisseille, minkä myös Viba musiikissaan osoitti. Tuotannossaan esimerkiksi jazzin, taidepopin ja progen tyylipiirteitä yhdistävä yhtye on toteutuksessaan niin ehdoton, etten vähään aikaan muista todistaneeni yhtä omalakista musiikkinäkemystä. Viba on Viba.

Rima oli asetettu korkealle vähän joka sektorilla, ja niin sävellysten, lyriikoiden kuin äänimaailmojen suhteen haastettiin paitsi kuulijoita arvaten myös soittajia itsejään. Haastamisen sijaan saattaisi puhua myös kutsumisesta: Viba kutsui mukaan omaan ennakkoluulottomaan tekemiseensä. Näinkin sen voi säveliksi tehdä, näinkin sen voi sanoiksi muovata. Eikö totta.

Jotain keskeneräistä Viban toteutuksesta silti välittyi. Kaikesta arvostettavasta omapäisyydestä huolimatta heidän kannattaisi välillä miettiä, kantaako tämä tai tuo idea ihan varmasti myös treenikämpän ulkopuolelle ja kuulijalle saakka. Niin ikään konsertissa oli erottuvinaan kaksi täysin erilaista sävellyksellistä tulokulmaa: oli maalaileva ja hitaasti kehittyvä tekotapa, toisaalta taas räväkkä ja energiassaan hengästyttävä överityyli. Oliko irrallista vai kontrastoitua, siinä vasta pulma.

Viban sähköinen saundimaailma oli taiten tehty, ja koskettimien Toomas Keski-Säntti ja basson Oskari Siirtola toivat äänellisillä kokeiluillaan aitoa lisäarvoa musiikkiin. Laulaja Virva Immonen esiintyi osaavasti ja väkevästi, ja lyriikoissa oli poikkeuksellista painoarvoa. Okko Saastamoisen rumputyöskentelyssä yhdistyi ilmaisullinen kiihko ja tekninen kepeys oivallisella tavalla.

Jyri Ojala

------

Viban moderni sävelkieli kukoistaa jazzin, taidepopin ja progen risteyskohdissa. Yhtyeen laulaja-lauluntekijän Virva Immosen omaperäisissä lyriikoissa pinnan alla usein kytee  jotain, joka pääsee ennen pitkää hallitsemattomasti valloilleen. Rohkeasta live-energiastaan kiitosta saanut yhtye nautiskelee minimalistisesta tunnelmien kehittelystä, futuristisista soundeista ja ilmavasta improvisoinnista. Viban rumpali Okko Saastamoinen ja kosketinsoittaja Toomas Keski-Säntti kuuluvat mm. palkittuun OK:KO-yhtyeeseen. Basisti Oskari Siirtola puolestaan vaikuttaa mm. Sointi Jazz Orchestrassa.

Jaa tapahtuma

Järjestäjä

Järjestäjä: Joensuun Musiikkitalvi / Jazzkerho -76, Joensuu 

Hintatiedot

Pääsylippujen hinta 15 €
Jazzkerho -76 jäsenet 10 €
opiskelijat 5 €
Lippujen ennakkomyynti: KK-KUVA, Carelicum, Ticketmaster ja Jazzkerho-76.fi

Lisätietoja tapahtumasta

Tapahtuma on esteetön.

Kuvat

Videot