Yhdistys

Jazzkerho -76, Joensuu ry. perustettiin nimensä mukaisesti vuonna 1976. Yhdistys on siis jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan toiminut jazzmusiikin puolesta Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa. Ensimmäisten toimintavuosien suuren innostuksen jälkeen toiminta välillä hiipui, mutta herätettiin uudelleen eloon vuonna 1987 Suomen Jazzliiton yhteistyössä Joensuun konservatorion kanssa junaileman musiikillisen ”Pohjois-Karjala –projektin” vanavedessä.

Yhdistyksen tarkoituksena on sääntöjen mukaan juhlallisesti ”jazzmusiikin edistäminen sekä toimiminen jazzinharrastajien ja jazzmuusikkojen yhteiselimenä Pohjois-Karjalassa”. Käytännössä ylivoimaisesti tärkein toimintamuoto on jazzkonserttien järjestäminen eli säännöllisestä, korkeatasoisesta jazzmusiikin tarjonnasta huolehtiminen alueellamme. Tästä onkin huolehdittu varsin kunnianhimoisesti. Konsertteja on viime vuosien aikana ollut 10-15 vuodessa. Valtaosa Suomen ajankohtaisesti kiinnostavimmista yhtyeistä on käynyt konsertoimassa Joensuussa. Alusta saakka myös kansainvälisyys on kuulunut ”ohjelmanjulistukseen”, ensimmäisten vieraitten joukossa olivat mm. Tomasz Stanko kvartetteineen sekä englantilainen saksofonisti Elton Dean yhtyeineen. Sittemmin vieraita on ollut Anthony Braxtonista Kenny Wheeleriin, Yves Robertista Anders Jorminiin, Kvitrettenistä Kartetiin. Erityisen vahvasti ovat olleet edustettuna Norja ja Ranska. Joensuun maine hyvänä konserttipaikkana on levinnyt laajalle.

Tiiviissä yhteydessä konserttien järjestämisen kanssa on ollut tiedottaminen toisena tärkeänä toimintamuotona. Lehdistöön ja radiokanaviin on pidetty kiinteästi yhteyttä toimittaen näille tiedotusaineistoa tapahtumista. Jäsenkirjeet ovat muodostaneet sisäisen tiedottamisen perustan, niitä on postitettu 6-8 vuodessa. Jäsenkirjeet tavoittavat noin sadan jäsenen asianharrastajajoukon kautta suuren määrän musiikin ystäviä. Kevätkauden ja syyskauden konserttiohjelmistoesitteet leviävät tuhannen kappaleen painoksina laajalle.

Toiminnan tärkeimpinä tukijoina ovat olleet lähes koko ajan Joensuun kaupungin kulttuuritoimi sekä Pohjois-Karjalan taidetoimikunta. Viime aikoina Joensuun Popmuusikot ry. on myös tärkeällä tavalla ojentanut auttavaa kättään toiminnallemme. Myös yritysmaailman taholta olemme eri vaiheissa löytäneet tukijoita. Yhteistyökumppaneista keskeiseen asemaan nousevat Suomen Jazzliitto, joka organisoi jatkuvasti merkittävän osan kiertueistamme, sekä Joensuun konservatorio ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikin opetus, joiden pop/jazz-osastojen kanssa olemme mitä moninaisimmin tavoin yhdessä järjestäneet tapahtumia vuosien varrella.

Jazzkerho -76 yhteystiedot:

jazzkerho (at) gmail.com