Suomen Jazzliiton kiertue: Teemu Viinikainen Trio

lauantai 23.02.2013 klo 21.30
Teatteriravintolan lasiterassi, Joensuun musiikkitalven klubi

http://jazzkerho-76.fi/wp/wp-content/uploads/teemuviinikainentrio-wpcf_548x377.jpg

Teemu Viinikainen – kitara
Ville Herrala – kontrabasso
Mika Kallio – rummut ja perkussiot

Tunnetun jazzkriitikon Stuart Nicholsonin mukaan Teemu Viinikainen ”kuuluu maailman 20 parhaan jazzkitaristin joukkoon”. Nyt on käsillä Viinikaisen paras yhtye ikinä. Basisti Ville Herralan ja rumpali Mika Kallion upean sensitiivisen taustatyön siivittämänä Viinikaisen kitara laulaa kauniisti ja lentää korkealle.

Kitaristi Teemu Viinikaisen luotsaaman trion soitossa kuuluvat tuore näkemys ja vankka kokemus. Yllätyksellinen trio perustettiin vuonna 2009 ja viime vuonna Prophone Records julkaisi kolmikon ensilevyn Nyt!. Viinikainen on konsertoinut useiden kansainvälisten jazzartistien, kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin ja Tim Hagansin, kanssa. Tunnetun jazzkriitikon, Stuart Nicholsonin mukaan Viinikainen kuuluu ”maailman kahdenkymmenen parhaan jazzkitaristin joukkoon”. Suomen ykköskomppiin kuuluvat basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio täydentävät tämän trion soundin. Kolmikon yhteyttä kuvailee kriitikko Pentti Ronkanen näin: ”Basisti Ville Herralan ja rumpali Mika Kallion upean sensitiivisen taustatyön siivittämänä Viinikaisen kitara laulaa kauniisti ja lentää korkealle.”

Suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettu Viinikainen on noussut muun muassa Jukka Perkon, Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kokoonpanojen myötä maailmanluokan kitaristiksi. Kotimaassa Viinikainen on huomioitu mm. Jazzliiton Yrjö-palkinnolla ja Sony-jazzpalkinnolla. Lisäksi hän on ollut kahdesti ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi Perko-Pyysalo-Viinikainen -trion levytysten ansiosta. Hänen uransa alkupuolen tärkein yhtye U-Street All Stars nousi suosioon 2000-luvun alkupuolella Espanjan Getzossa järjestetyn jazzyhtyekilpailun voiton myötä. Yhtye myös levytti kaksi pitkäsoittoa maineikkaalle Blue Note-levymerkille. Viinikaisen ensimmäinen soololevy Tales of Robert Dickson ilmestyi vuonna 2005.

Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian jazzosastolta, missä hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen. Hänen poikkeuksellisesta kyvykkyydestään myös pedagogian puolella todistaa vastikään ilmestynyt jazzkitarointiin perehdyttävä oppikirja Rytmi elää.

http://www.teemuviinikainen.com