Stephan Oliva

lauantai 26.04.2014 klo 18.00
Konservatorion konserttisali

Stephan Oliva_photo by Cecile Matthieu_vari

Stephan Oliva

Joensuussa konservatorion konserttisalissa lauantaina 26.4. klo 18.

Elokuvien innoittamaa jazzia Ranskasta

Jazzkerho -76:lla on jälleen ilo ilmoittaa, että saamme Joensuuhun jazzvieraan Ranskasta.

Pianisti Stephan Oliva lukeutuu eurooppalaisen jazzin nimekkäimpiin muusikoihin. Hän on kysytty esiintyjä eri puolilla maailmaa, ja Suomessakin hän on vieraillut useasti. Joensuussa olemme kuulleet häntä kahdesti, OCT triossa yhdessä kontrabasisti Claude Tchamitchianin ja kitaristi Rémi Charmassonin kanssa, sekä myöhemmin duona klarinetisti Jean-Marc Foltzin kanssa. Molemmat konsertit saivat erittäin kiittävät arvostelut sekä Joensuussa että muualla Suomessa.

Nyt vuorossa on Olivan soolokiertue elokuvan maailmasta inspiraationsa saaneen musiikin parissa. Olivan kiinnostus elokuvan maailmaan on tuottanut jo kolme Ranskassa innostuneen vastaanoton saanutta albumia. Ensimmäinen keskittyi Alfred Hitchcockin ”hovisäveltäjään” Bernard Herrmanniin, toinen film noir´in maailmaan ja kolmas Jean-Luc Godardin elokuviin ja niiden musiikkiin.

Tätä ohjelmistoa kuullaan nyt Joensuussa konservatorion konserttisalissa lauantaina 26.4. klo 18.

Konsertin järjestää Jazzkerho -76. Lippujen hinta on 15 e,opiskelijoilta 6 e. Lippujen ennakkomyynti on Levy-Eskoissa.

Ranskalainen kulttuuri ja elokuva ovat muutenkin tulossa näyttävästi esiin Joensuussa, ja mielestämme tämä konsertti sopii mitä parhaalla tavalla täydentämään tätä ohjelmistoa.

Vapaat äänet

tiedote 10.4.2014

Ranskalaispianisti Stephan Oliva soolokiertuella Suomessa huhtikuun lopussa

Elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa tekee kunniaa Jean-Luc Godardin elokuvien musiikille.

Keväisellä Suomen kiertuellaan Stephan Oliva esiintyy 22.-29. huhtikuuta kahdeksalla eri paikkakunnalla. Oliva soittaa pääkaupunkiseudulla 28.4. Keravan Seurakuntasalissa Kerava Jazzin järjestämässä konsertissa. Seurakuntasalin erinomainen täyspitkä Steinway -flyygeli takaa niin pianistille kuin yleisöllekin ensiluokkaiset olosuhteet. Näin juhlava konsertti toimii kuin ranskalaisena aperitiivina tulevalle Kerava jazz -tapahtumalle 23.-24.5., jossa nautitaan jazzien pääateria…

Vaguement Godard (Godardia hämyisästi) on Stephan Olivan elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa. Illusions- levymerkin tuottajan, Philippe Ghielmettin ja ranskalaisen pianistin yhteistyössä toteutuu hanke muodostaa kunnianosoitus yhdelle elokuvasäveltäjälle (Bernard Herrmann), yhdelle elokuvagenrelle (Film noir) ja yhdelle elokuvaohjaajalle (Jean-Luc Godard).
Sarjan ensimmäinen osa, Ghosts of Bernard Herrmann, ilmestyi 2007. Se on vapaamuotoinen ja kuvitteellinen sovitus amerikkalaisen säveltäjän, Bernard Herrmannin, orkesterimusiikista. Se julkaistiin vähin äänin, mutta se sai kriitikoilta ylistävän vastaanoton eikä sitä ole enää saatavilla.

Vuonna 2010 ilmestyvässä Film Noirissa pianisti tarttuu tuon elokuvalajin kultakauteen (40- ja 50-luku) sijoittuvan, kolmentoista elokuvan teemoihin ja musiikkijaksoihin. Tämäkin levy ihastuttaa lehdistön ja yleisön.

Marraskuussa 2013 ilmestynyt Vaguement Godard piirtää musiikillisen muotokuvan tekijästä, joka loi uudestaan elokuvan ja vei Uuden aallon huippuunsa. Aiheensa rikkaudesta lumoutuneena Stéphan Oliva improvisoi pianolla useita Jean-Luc Godardin elokuvia, mm. Viimeiseen hengenvetoon, Elää elämäänsä, Hullu Pierrot, Pieni sotilas, Keskipäivän aave, Alphaville, Pelastukoon ken voi, Intohimo… Hän käsittelee useiden, Godardin elokuviin musiikkia säveltäneiden teoksia, mm. Georges Delerue, Michel Legrand, Antoine Duhamel, Martial Solal.

Kaikki kolme albumia ovat jazzmusiikin tunnetuimpiin äänittäjiin kuuluvan, Gérard de Haron La Buissonne-studiossa tallentamia. Jokainen niistä on tehty yhdessä päivässä, jonka päätteeksi järjestetty konsertti on taltioitu arvostetun studion intiimissä tunnelmassa.

photo by Cecile Matthieu