Christophe Monniot Station MIR (Ranska)

lauantai 05.10.2013 klo 19:00
Pakkahuone

STATION MIR

STATION MIR

– Vapaat äänet -tuotannon kiertue –

Christophe Monniot Station MIR

Cristophe Monniot – sopranino-, altto- ja baritonisaksofoni
Guillaume Roy – alttoviulu
Didier Ithursarry – harmonikka

Saksofonisti Cristophe Monniot on vapaamman jazzilmaisun ja improvisaation tärkeitä nimiä Euroopassa, mutta myös lahjakas ja monipuolinen säveltäjä. Mielenkiintoisella kokoonpanolla esitetyssä musiikissa kohtaavat Monniot´n rakkaudet jazziin, venäläiseen musiikkiin, musetteen, swingiin, grooveen, improvisatioon, kontrapunktiin ja 1900-luvun musiikkiin.

Hulvattomasta La Campagnie des Musiques à Ouirista tuttu Christophe Monniot palaa Suomeen oman yhtyeensä kanssa. Eurooppalaisen jazzkentän kiehtovimpiin pelimanneihin lukeutuva saksofonisti kutsuu toverillisessa hengessä mukaansa kaksi taitavaa soittajaa:  Didier Ithursarryn, harmonikka sekä Guillaume Royn, alttoviulu.
Uusi yhtye mahdollistaa Monniot’lle akustiset, kamarimusiikilliset seikkailut ja Station MIR lupaakin sulauttaa settiinsä jazzin, venäläisen musiikin, musetten, grooven, improvisaation, kontrapunktin ja 1900-luvun musiikin vaikutteita.
Kiertue alkaa 30.9. Keravalta ja käsittää 10 konserttia ympäri Suomea. Kiertueen ensimmäisilla keikoilla kuullaan myös saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Seppo Kantosen duoa.
  
Monivivahteinen ja leikillinen Campagnie des Musiques à Ouir, (Pori Jazz 2004 ja Vapaiden Äänien kiertue 2005), toi Christophe Monniot’n ensimmäistä kertaa suomalaisen yleisön tietoisuuteen, ja myöhemmin vuonna 2008 häntä kuultiin Keravan Jazzin loistavassa konsertissa Joachim Khünin, Sébastien Boisseaun ja Christophe Marguet’n kanssa. Nyt saksofonisti palaa Suomeen, jossa hän esiintyy ensimmäistä kertaa hänen omaa nimeään kantavan ryhmän kanssa.

Christophe Monniot, jota on pidetty yhtenä eurooppalaisen jazzmaailman kiehtovimmista improvisoijista, hallitsee myös säveltämisen taidon sekä suurille että pienemmille kokoonpanoille (Trio Ozone tai Moniomania). Hän on erityisen kiinnostunut ankarista ja ennen kuulemattomista musiikillisista sekoituksista.  Hänen uusioversionsa Vivaldin Neljästä vuodenajasta (jazzkvartetille ja klassiselle saksofonikvartetille) on valloittanut kriitikot. ”Station MIR” esiintyi ensimmäistä kertaa yleisölle Grenoblen Jazz festivaaleilla 2010, jolloin mukana soittivat haitaristi Didier Ithursarry (Danzasissa myös pianisti Jean-Marie Machadon kanssa) sekä improvisoidun ja nykymusiikin nousevan tähden, alttoviulisti Guillaume Royn kanssa (Suomessa tuttu Quatuor iXi sekä Amarco kokoonpanoista).

”Kun kahdessa viimeisessä albumissani, “Vivaldi Universel” ja “This Is C’est la vie”, sävellyksen ja improvisoinnin luovien ilmapiirien tekstit sekoittuivat elektroniikkaan, halusin   nyt soittaa omaa musiikkiani akustisessa, kamarimaisessa ympäristössä ja sellaisella kokoonpanolla, joka pystyy tulkitsemaan ja improvisoimaan kappaleiden erilaisia musiikillisesteettisiä vivahteita säilyttäen saman äänentoiston. Tätä varten löysin ihanteelliset partnerit, Didier Ithursarryn et Guillaume Royn. Uusi albumini on tuonut minut lempipolkujeni risteykseen, jossa kohtaavat rakkauteni jazziin, venäläiseen musiikkiin, musetteen, swingiin, grooveen, improvisaatioon, kontrapunktiin ja 1900-luvun musiikkiin.”’

– Christophe Monniot

”Hän siirtyy ihmeen vaivattomasti sopraninosta baritoniin ja johtaa hallitusti trioa, jonka soitinkokoonpano voisi olla horjuva, mutta jonka tasapainoisuus yllättäen päästääkin valloilleen hänen täydellisen ilmaisuvoimansa. Esimerkiksi kappaleen « Mécanique Samovar » näennäinen kepeys kätkee sisäänsä merkittävän kompleksisuuden; sitä mukaa kun sekä Royn että Monniot’n altot kietoutuvat toisiinsa, rauhanomainen mittely (”mir” tarkoittaa venäjäksi rauhaa) hiipuu rikkaan runolliseksi kertomukseksi. Työstettyään runsaasti puhaltimia teoksessaan Vivaldi Universel (Saison 5) Monniot, joka luo lähestulkoon yksin kaikki kappaleensa, vahvistaa tässä taitonsa herkkävaistoisena ja väkevänä säveltäjänä.

MIR ei ole ainoastaan kolmen miehen akronyymi. Jännittävän albumin äänitys ja julkaisu ovat Tritonin käsialaa (www.letriton.com), johon telakoituna Christophe Monniot’n uusi lippulaiva tarjoaa yllätyksellisen matkan hänen oman musiikkinsa uumeniin ja viettelee huikealle retkelle, jonka koko lumovoima kätkeytyy sen kaikkea muuta kuin paikalla pysyvään viehätykseen.”

– Franpi Barriaux – Citizen Jazz – tammikuu 2013 Suomennos ranskan kielestä: Kristina Haataja.
 
Kiertueen tuotanto: Marmite Production & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Ranskan Instituutti, Ranskan kulttuuriministeriö, Spedidam, Adami, ja AJC.

”Station MIR” albumi on ilmestynyt joulukuussa 2012 Label Le Triton -levymerkillä: http://www.letriton.com/LABEL/CD17.html

Englanninkielinen tiedote ja Christophe Monniot’n biografia: www.vapaataanet.fi

vapaaat-äänet