PÄÄJUHLAKONSERTTI: NINA MYA / JUKKA ESKOLA SOUL TRIO + / JUSSI FREDRIKSSON TRIO

lauantai 01.10.2016 klo

PÄÄJUHLAKONSERTTI LA 1.10.

NINA MYA

Laulaja Nina Myaa on kuvattu sillanrakentajaksi uuden ja vanhan vokaalijazzin välillä, ja hän tuokin kvintettinsä kera lavoille entisaikojen vahvojen jazzlaulajien presenssiä ja intohimoista musiikkiin heittäytymistä. Pori Jazzin vuoden 2012 nuori taiteilija on nopeassa tahdissa noussut jazzlaulajiemme vahvaan eturiviin.

Nina Myan sävellyksissä kaikuvat 50- ja 60-lukujen jazztyylit, kuten hard bop ja soul jazz, sekä afroamerikkalainen gospel. Tulkinnassa ja tyylissä on niin ikään viittauksia Aretha Franklinin ja Mahalia Jacksonin suuntaan. Lyriikat ovat Ninan omaa käsialaa ja kertovat henkilökohtaisia tarinoita. Laulaja-säveltäjä tunnetaan paitsi vahvasta tulkinnasta, vivahteikkaasta äänestä ja taitavasta improvisaatiosta, myös määrätietoisesta yhtyeen liidauksesta. Aikamme voimanaisia, siis.

Levytyksiä bändillä on ilmestynyt kolme; Flying Solo vuonna 2012 ja Our Time vuonna 2014 ja tuoreimpana keväällä 2016.

JUKKA ESKOLA SOUL TRIO +

Trumpetisti Jukka Eskola on kuulunut suomalaisen jazzin kiintotähtiin jo vuosikausien ajan. Erityisesti hänet muistetaan omista hienoista ja suurta suosiota nauttivista yhtyeistään Jukka Eskola Quintet ja Orquesta Bossa, sekä jäsenyydestään Suomen pitkäaikaisessa ykkösbändissä Five Corners Quintet. Kesän Pori Jazzissa Eskola esitteli laajemmalle yleisölle tuoreimman Soul Trio -kokoonpanonsa, jonka täydentävät urkuri Mikko Helevä ja rumpali Teppo Mäkynen. Yhtye esittää juurevaa ja svengaavaa musiikkia, jonka inspiraatio löytyy ennen kaikkea 60-luvulta. Kun lavalle nousevat huippuluokan tekijät, on tuloksena kertakaikkisen nautittavaa ja mukana vievää jazzia. Jukka Eskola Soul Trio julkaisi EP:n muutama viikko ennen Pori Jazzia.

Juhlakonsertissa yhtye esiintyy vahvistetussa Soul Trio + kokoonpanossaan, jossa mukana ovat myös Petri ”Pope” Puolitaival, tenorisaksofoni, sekä Ville Herrala, basso.

JUSSI FREDRIKSSON TRIO

Jussi Fredriksson on nimekäs jazzmuusikko, säveltäjä, pedagogi ja tuottaja, joka on ansioitunut myös vilkkaan jazztoiminnan käynnistämisessä synnyinkaupungissaan Turussa. Fredrikssonin tunnetuimpia omia yhtyeitä ovat olleet Fredator, Jazz Wars ja tuoreimpana Jussi Fredriksson Trio. Fredrikssonin uusi trio esittelee pianistin tuoreimpia musiikillisia visioita. Vietettyään viime vuodet pitkien kaarien ja laajojen sävellysten maailmoissa, palaa hän nyt juurilleen pianotrion intiimiin ja spontaaniin ilmaisuun. Trion musiikissa on vahvasti mukana Fredrikssonille ominainen sävellyksellisyys, jota värittää ennakkoluuloton improvisointi. Uuden Jussi Fredriksson Trio: ? –albumin innoittajana on Tove Janssonin sanat: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi”.
”Kiireettömän epävarmuuden keskellä ollaan matkalla kohti parasta mahdollista totuutta. Epävarmuudesta ja hämmennyksestä rauhan löytäminen on tie hätäisten ja jopa vaarallisten johtopäätösten välttämiseen. Harva asia on varmaa, mikä on inspiroivaa ja pitää mielen vireänä. On toki kivaa olla varma jostain, mutta epävarmuuden hyväksymisestä kumpuaa paljon enemmän sävyjä ja mahdollisuuksia”, Fredriksson kertoo albumin teemoista.
Fredrikssonin rinnalla kuullaan instrumenttiensa ehdottomia huippuja basisti Jori Huhtalaa ja rumpali Mika Kalliota. Heidän rikas musiikillinen väripalettinsa yhdistyy intensiiviseen ilmaisuun, ja kokonaisuudesta muodostuu hetkessä väritetty persoonallinen sävelteos.