NORDIC TRINITY – JUHANI AALTOSEN 80 V JUHLAKIERTUE FEATURING JOHANNA IIVANAINEN

perjantai 15.01.2016 klo 22:00
Hotelli Koli

Perjantai 15.1. n. klo 22 ravintola Grillit! Koli

NORDIC TRINITY – JUHANI AALTOSEN 80 V JUHLAKIERTUE

FEATURING JOHANNA IIVANAINEN

Juhani Aaltonen – tenorisaksofoni, huilu

Mikko Iivanainen – kitara

Klaus Suonsaari – rummut

sekä Johanna Iivanainen – laulu

Nordic Trinity juhlistaa 2016 tammikuun kiertueellaan 80-vuotiasta Juhani ”Junnu” Aaltosta.

Aaltonen (s. 1935) on yksi suomalaisen jazzkentän merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. ”Suomen Coltraneksi” kutsuttu pitkän linjan muusikko aloitti uransa jazzilla ja siirtyi myöhemmin fuusion ja sittemmin pääosin kirkkokonserttien pariin. Suomalaisen jazzin legenda on monivaiheisella urallaan tehnyt aktiivista yhteistyötä mm. suomalaisen jazzin modernistien eli Edward Vesalan, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Seppo ”Paroni” Paakkunaisen kanssa.

Vuonna 1968 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla palkittu Aaltonen on tuttu myös mm. Tasavallan presidentistä, Suhkan Uhkasta sekä UMO:sta, jonka perustamisessa Aaltonen oli mukana.

Aaltonen palasi vakuuttavalla tavalla jazzkentälle Jazz-Emman voittaneella Mother Tongue -albumillaan vuonna 2003 ja työskentelee edelleen aktiivisesti.

Yli viisikymmentä vuotta kestänyt ura jatkuu siis yhä vahvana ja ”Junnu” tunteekin olevansa tällä hetkellä uransa huipulla.

Klaus Suonsaari (s. 1959) on yksi harvoja suomalaisia jazzmuusikoita, jolla on merkittävä kansainvälinen ura. Hän on jo 30 vuoden ajan toiminut New Yorkissa rumpalina ja säveltäjänä. Vuonna 1992 Pori Jazz Vuoden Taiteilija-palkinnolla palkittu Suonsaari on esiintynyt ja levyttänyt lukuisten kansainvälisten huippujazzartistien kuten Geri Allenin, Bob Bergin, Tom Harrellin, Joe Lovanon ja Diana Krallin kanssa. Hänen sävellyksensä ”Big Foot” on levytetty Diana Krallin Stepping Out ja Niels Lan Doky Trio Montmarten Scandinavian Reminiscence CDllä. Suonsaari on myös levyttänyt omalla nimellään lukuisia levyjä, joista mainittakoon uusimmat, Klaus Suonsaari Live in Helsinki (KSJAZZ) ja Klaus Suonsaari/Frank Carlberg Fallingwater KSJAZZ).

Mikko Iivanainen (s. 1975) tunnetaan mm.Free Control-yhtyeen perustajajäsenenä sekä Kurkirku- yhtyeestä ja Johanna Iivanainen duosta. Laajan soundivalikoiman omaava kitaristi-säveltäjä on Nordic Trinityn alullepanija. Levytyksistä mainittakoon Ulf Krokforsin ja Iro Haarlan johtama Loco Motife `Penguin Beguine` (TUM 2005. Palkittiin Jazz Emmalla vuoden 2005 parhaana kotimaisena jazzlevynä) ja Tuomas Holopaisen ”The Life And Times Of Scrooge” sekä debyytti soololevy ”Last Room”. Mikko on esiintynyt kansainvälisen Tales-yhtyeen kanssa Itävallassa ja Marokossa sekä muiden yhtyeiden kanssa Ruotsissa ja Liettuassa festivaaleilla ja klubeilla.

Oulusta kotoisin olevalla Johanna Iivanaisella (s.1976) on varmasti Suomen kaunein ääni. Sen herkkää voimaa ja uskomatonta sävykkyyttä ovat hyödyntäneet monet jazzsäveltäjät Henrik Otto Donnerista Eero Koivistoiseen ja Antti Sarpilaan. Muista kokoonpanoista mainittakoon Lyra All Stars, 1N ja Jim Jam Mur Mur. Iivanainen on kuitenkin säveltänyt myös omaa materiaalia; ensimmäinen sooloalbumi Johanna Iivanainen ilmestyi vuonna 2004, ja syksynä 2008 ilmestyi kokoelma Loisto. Johanna Iivanainen sai Sony Jazz -palkinnon vuonna 2003; vuotta aiemmin hänet palkittiin Louis Armstrong –palkinnolla. Vuonna 2011 ilmestyi ”Kadotaan Uneen” -cd, jonka tuottajana toimi Edu Kettunen. Johanna osallistui samana vuonna Suomen Euroviisu-karsintaan ja yltikin finaaliin saakka omalla Luojani mun-kappaleellaan, johon Edu Kettunen on tehnyt tekstin. Johanna esiintyy myös Nordic Trinityn “Plays The Music Of Edward Vesala“ -levyllä.

Nordic Trinity-kokoonpanossa kolmen eri sukupolven soittajat yhdistävät voimansa! Yhtyeen esittämä materiaali perustuu soittohetkessä tapahtuvaan luovaan improvisointiin sekä soittajien väliseen mahdollisimman kuuntelevaan ja reagoivaan kommunikointiin.

Yhtyeen ohjelmisto koostuu pääasiassa jäsentensä omista sävellyksistä, joka edustaa tyylillisesti rohkean mielikuvituksellista, herkkää ja yllättävää free jazzia.

Yhtye on julkaissut neljä levyä KSJAZZ-levymerkillä: Wonders Never Cease (2006, Jazz- Emma-ehdokkuus), Eternal Echoes (2008. Valittiin yhdeksi parhaista jazzlevyistä amerikkalaisella All About Jazz-sivustolla www.allaboutjazz.com), Plays The Music Of Edward Vesala (2011) sekä Live (2012).