Koli Jazz: Jukka Perko Avara & Samuli Kosminen

perjantai 16.01.2015 klo 22:00
Hotelli Koli

JUKKA PERKO AVARA & SAMULI KOSMINEN

Jukka Perko – saksofoni
Teemu Viinikainen – akustinen kitara
Jarmo Saari – sähkökitara
Samuli Kosminen – lyömäsoittimet ja live-elektroniikka

Jukka Perko Avara maalaa Kolin kansallismaisemissa Samuli Kosmisen ryydittämänä suomalaisille rakkaita klassikkosävelmiä Irwinistä Järnefeltiin uusin, ennakkoluulottomin värein.

Perkon ja Samuli Kosmisen uutta etsivästä yhteistyöstä saatiin näyte Joensuun Musiikkitalvessa kolme vuotta sitten, kun he yhdessä laulajatar Yonan kanssa johdattivat teoksessaan kuulijansa Unelaan, paikkaan unen ja valveen rajamailla. ”Hetkenä ennen uneen vaipumista, jolloin uni ja todellisuus sekoittuvat, ihmisääni ja musiikki suovat kuulijalleen mahdollisuuden leijua kauas arjen aatoksista.” – Ehkä jotain samaa yllätyksellistä ja kuulijan aisteja aktivoivaa on tarjolla nytkin, tässä ensiesityksensä Koli Jazzissa saavassa konsertissa.

Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 itsensä Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsä. Hänen häikäisevää soittoaan verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin ja arvostelut olivat ylistäviä. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista. Monet Perkon hienoista yhtyeistä – Perko-Pyysalo Poppoo, Olavi Virran suosikkeja versioinut Hurmio-orkesteri, Viisikko, Perko-Pyysalo-Viinikainen trio, Jukka Perko Jazztet, Jukka Perko Avara – ovat jättäneet syvän ja lämpimän jäljen kuulijoidensa mieliin ja sydämiin.

Suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettu Teemu Viinikainen on noussut muun muassa Jukka Perkon, Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kokoonpanojen myötä maailmanluokan kitaristiksi. Tunnetun jazzkriitikon, Stuart Nicholsonin mukaan Viinikainen kuuluu ”maailman kahdenkymmenen parhaan jazzkitaristin joukkoon”. Kotimaassa Viinikainen on huomioitu mm. Jazzliiton Yrjö-palkinnolla ja Sony-jazzpalkinnolla. Viinikaisen oma trio basisti Ville Herralan ja rumpali Mika Kallion kanssa, samoin kuin yhtyeen levytykset Nyt! ja Hit it! (Prophone Records 2012 ja 2014), ovat saaneet vuolaasti kiitosta niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin.
Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan sekä sooloproduktiossaan, että yhtyeissään Trubamolli, Filmtet, ZetaBoo ja XL. Saari on tunnettu visuaalisesta sävellystyylistään sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla, pasuunalla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista. Hän on tehnyt yhteistyötä muusikkona ja säveltäjänä mm. Jukka Perkon, Tero Saarinen Companyn, Anna-Mari Kähärän, Trilok Gurtun, Tapiolan kuoron, Pekka Kuusiston, Nils Landgrenin, Emma Salokosken, Felix Zengerin, Meta4 -jousikvartetin, UMO Jazz Orchestran, Mika Kaurismäen, Pepe Deluxen ja Tuomari Nurmion kanssa. Saarelle myönnettiin Suomi-palkinto vuonna 2012 taiteellisesta toiminnasta.

Samuli Kosminen (os. Koskinen) on lyömäsoittaja, joka tunnetaan useista kansainvälisesti huomioiduista kokoonpanoista sekä populäärimmällä kentällä, että myöhemmin kokeilevampien yhtyeiden kanssa. Hän aloitti uransa Aki Sirkesalon ja Sami Saaren soulkokoonpanoissa ja edusti Edean jäsenenä Suomea Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1998. Sittemmin hän on rikkonut musiikillisia raja‐aitoja Kimmo Pohjosen kanssa Kluster‐duon sämpläävänä osapuolena sekä elektronista ja akustista ilmaisua yhdistävän islantilaisen mum‐yhtyeen riveissä. Kosminen ja Perko ovat tehneet yhteistyötä jo alussa mainittua Yonan kanssa toteutettua Unela-teosta aiemminkin. Kaksikon varta vasten Suomenlinnan pajatilaan suunniteltu teos Konela esitettiin Viapori Jazzissa elokuussa 2006.22:00 Jukka Perko Avara& Samuli Kosminen