KOLI JAZZ 2. PÄIVÄ

lauantai 19.01.2019 klo 14
Kolin kirkko ja ravintola Grill it! Koli

Lauantai 19.1.

Sama edellä kuvattu neljän mestarimuusikon kokoonpano Johanna Iivanainen – Mikko Iivanainen – Maria Kalaniemi – Timo Alakotila esiintyy myös lauantai-iltapäivän kirkkokonsertissa Kolin kirkossa klo 14, nyt tähän konserttiin suunnitellulla aivan omalla ohjelmistolla. Kirkossa kuullaan muutamia hengellisiä lauluja, kansanlauluja kuten Vaiennut viulu, sekä myös yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä, jotka on erityisesti valittu ajatellen kirkkokonsertin tunnelmaa.
Lippujen ennakkomyynti tähän konserttiin on Tiketissä, Levy-Eskoissa ja Kolin Sale -myymälässä.

Jazz-Etkoilla hotelli Kolin Hiekkapakassa lauantaina klo 17 esiintyy joensuulaisista ja joensuulaistaustaisista muusikoista koostuva yhtye Three Butterflies. Trion soitossa kitara, kosketinsoittimet ja laulu yhdistyvät omintakeisella tavalla. Kitaristi Vili Paavilaisen luotsaamassa yhtyeessä ovat mukana Liisa Hytti, laulu, ja Tommi Ilonen, kosketinsoittimet. Omat sävellykset ovat ohjelmiston keskiössä, mutta myös standardeja kuullaan omina sovituksina.

Lauantai-illan aloittaa klo 19 turkulaislähtöisen, pitkään Belgiassa ja myös USA:ssa asuneen ja vaikuttaneen kitaristin Kari Antilan ”The North Wind” –yhtye.
Suomalaisittain poikkeuksellisen kansainvälisen jazzkitaristiuran luoneen Antilan kvintettilevytyksen nimi ” The North Wind ” viittaa pohjoiseen tuuleen ja heijastelee miehen paluuta juurilleen Suomeen ja levytyskokoonpanon pohjoista kotimaata. Antila on ehtinyt uransa aikana julkaista jo neljä kansainvälisesti hyviä arvioita saanutta albumia, joista tunnetuin ”The North Windin ” lisäksi on Belgiassa kitaristi Peter Hertmansin kanssa 2016 levytetty paljon myös Eurooppalaisessa jazzmediassa kiitosta saanut ”Guitar Stories”. Uransa aikana Antila on ehtinyt USA:n lisäksi esiintyä useimmissa Euroopan maissa.

Koli Jazz festivaalilla kuullaan ”The North Wind” kvintetissä saksofonissa jazz-Yrjöllä palkittua Manuel Dunkelia, pianoa soittaa mm. yhteistyöstään trumpetisti Tomasz Stankon kanssa tunnettu Alexi Tuomarila ja rytmisektion muodostavat Teemu Åkerblom, basso ja Mathias Ruppnig, rummut Itävallasta.

Toisena esiintyjänä on Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuva William Suvanne, joka valloitti Koli Jazzin yleisön kaksi vuotta sitten väkevällä tenorisaksofonitaituroinnillaan. Nyt Suvanne on liikkeellä uudella projektillaan Chess´n Jazz, joka on saanut innoituksensa shakkipelin maailmasta. Suvanteen mukaan kappaleet ovat joko pelinappuloiden tunnareita tai tilanteita pelistä. ”Olen hakenut sävellyksiin välillä myös shakkilaudan mukaista symmetriaa, esim. Knight´s Night –kappaleen harmonia kulkee ratsun tavoin 1,5 sävelaskelta kerrallaan”. Nimekkäässä kvintetissä ovat mukana kitaristi Varre Vartiainen, pianisti Mikael Jakobsson, basisti Tuure Koski sekä rumpali Mikko Arlin.

Ilta huipentuu kansainväliseen huippuvierailuun. Chilessä syntynyt, Espanjassa ja USA:ssa opiskellut ja vuodesta 1993 Italiassa asunut pianisti Antonio Flinta on nimekäs muusikko, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja. Flintan trio ja kvartetti ovat kiertäneet esiintymässä jazzfestivaaleilla, teattereissa ja klubeilla ympäri maailman, Kiinasta Guatemalaan, Suomesta Marokkoon. Joensuussa Antonio Flinta Quartet esiintyi lokakuussa 2015 valloittaen niin yleisönsä kuin kriitikotkin. Nyt kvartetti saadaan odotetulle uusintavierailulle.

Kvartetissa soittavat Flintan lisäksi Luciano Orologi tenori- ja sopraanosaksofonia, Roberto Bucci kontrabassoa ja Claudio Gioannini rumpuja. Kvartetin ohjelmisto muodostuu omista sävellyksistä. Oma sävellystuotanto ja kvartetin yhteissoiton intensiivisyys ovat Flintalle keskeiset välineet tutkia musiikin tekstuuria ja värejä, käyttäen tässä niin vapaata improvisaatiota kuin perinteisiä laulullisia rakenteitakin. Vahvasti rytminen groove ja vapaan tilan antaminen ovat molemmat mukana hänen musiikissaan. Neljän muusikon mahdollisuus olla tiiviissä vuorovaikutuksessa ja samalla yhdistää erilaisia musiikillisia elementtejä tekee musiikista avoimempaa ja vapaampaa, mutta samalla kompaktimpaa, tiiviimpää.