JOURNAL INTIME – OLAVI TRIO

lauantai 04.10.2014 klo 20:00
Teatteriravintolan terassi

Olavi Trio_Tum Records
Journal Intime_photo by Maarit Kytöharju_Pori Jazz 2012

La 4.10. klo 20 (Huom! Aika!)

JOURNAL INTIME – Plays Jimi Hendrix ”Lips on Fire” (Ranska)

OLAVI TRIO

Ranskalainen huippuvaskiyhtye kunnioittaa Jimi Hendrixiä Lips on Fire –projektillaan

Trio Journal Intime hurmasi Ultra Music Nightsin yleisön kunnianosoituksellaan Jimi Hendrixille vuoden 2012 Pori Jazzeilla. Tänä syksynä sähäkkä vaskiyhtye palaa Suomeen 11 keikan kiertueelle, joista kahdeksan soitetaan yhdessä suomalaisen Olavi Trion kanssa, esimerkiksi keskiviikkona 1.10. Helsingin  Kanneltalossa.  Perjantaina 3.10. Journal Intime saa oman näytönpaikan Tampere-talossa.  
”Jimi Hendrix ei ollut pelkästään kaikkien aikojen kitaristi, vaan täysin ennakkoluuloton ja intohimoinen musiikillinen seikkailija, joka tavoitteli aina ennenkuulematonta rakentaen samalla kosmista siltaa loputtoman avaruuden ja aikojen takaa kaikuvan bluesin välille. Siksi Jimi olisikin digannut Journal Intimeä, koska ranskalainen torvitrio ymmärtää kaiken tuon, rakastaa Hendrixiä ja nimenomaan vie hänen musiikkinsa uudelle tasolle alkuperäistä matkimatta. Esimakua homman mielikuvituksellisuudesta saa upealta Lips On Fire albumilta (2010).
Yhtyeessä puhaltaa kolme kovaa soittajaa, jotka kaikki kuuluvat ranskalaisten avant-jazzareiden ja improvisoijien kermaan, mutta ovat lionneet mureiksi myös funkin, reggaen, salsan ja afron mehuissa. Kokemusta siis on. ”
Jussi Niemi, Pori Jazz 2012

Trumpetisti Sylvain Bardiau, bassosaksofonisti Fred Gastard ja pasuunisti Matthias Mahler perustivat Journal Intimen vuonna 2006.  Siitä lähtien kolmikko on kehittänyt ja hionut yhtyeelle omanlaistaan ilmaisua. Toisen albumin “Lips on Fire” myötä trio on saavuttanut myös laajemman yleisön. Mm. Ranskan rockmusiikin ikoni Jacques Higelin on kutsunut heidät  kiertueilleen.

Trion seurava askel oli vuonna 2012 projekti ”Extension des Feux” (tulien laajennus), johon he kutsuivat kitaristi Marc Ducret’n ja harmonikan soittaja Vincent Peiranin. Heti Suomen kiertueen jälkeen 14.10. Journal Intime ja Marc Ducret kantaesittävät Ducret’n sävellyksen ”Paysage avec bruits” (maisema melun kera). Joulukussa 2014 trio kantaesittää Pariisissa Picasso-museon tilaaman mestarimaalarin teosten inspiroiman sävellystyön.

Gastard ja Mahler soittavat Marc Ducret’n Tower projektin eri bändeissä: Pori Jazzeilla  vuonna 2010 soittanut tanskalais-ranskalainen Real Thing #1 -kvintetissä,  Real Thing #3 -sekstetissä (Mahler), sekä kolmen bändin yhdistetyssä isossa orkesterissa Tower-Bridge. Sylvain Bardiau puolestaan on soittanut Ranskan kansallisessa jazzorkesterissa (Orchestre National de Jazz) vuosina 2009-2013. Kaikki kolme ovat soittaneet Suomessa vuosina 2005 ja 2009 kiertäneen La Campagnie des Musiques à Ouirin kanssa. He ovat myös perustaneet oman tanssibändin Le Bal des Faux Frères.

Journal Intime
Sylvain Bardiau trumpetti
Fred Gastard bassosaksofoni
Matthias Mahler pasuuna

Olavi Trio 10-vuotiskiertueella lokakuussa 2014

Olavi Triossa yhdistyvät kolmen eri sukupolven jazz- ja improvisaatiokyvyt. Yhtye saa nimensä siitä, että kaikkien kolmen muusikon toinen nimi on Olavi. Ranskalaisille korville kolmen tavun nimi kuulostaa samalta kuin ”Oh, la vie !” eli suomeksi ”Voi, elämä!”, ja siitä todella on kyse Olavien kanssa.

Kontrabasisti Teppo Olavi Hauta-aho, pasunisti Jari Olavi Hongisto ja rumpali Niilo Olavi Louhivuori soittivat ensimmäisen keikkansa kesällä 2004 erään musiikkituottajan 40-vuotisyllätysjuhlassa. Siitä sai alkunsa tämä sukupolvien välisen kuilun ylittävä musisointi, joka on milloin hillitöntä, milloin hienovaraista, mutta aina lämmintä ja välitöntä. Yhtyeen hieno debyyttialbumi Olavi Trio & Friends ”Triologia” on ilmestynyt vuonna 2011 laatulevymerkki TUM Recordsin julkaisemana, joka julkaisee myös trion toisen albumin syksyn aikana.

Nyt Olavi Trio juhlii kymmenenvuotista taivaltaan ja lähtee kymmenen konsertin kiertueelle lokakuun alussa. Täyden kympin -juhlakonsertti pidetään Helsingin Kanneltalossa 1.10. Juhlimassa mukana on myös brassitrio Journal Intime, joka ”Lips on Fire” projektillaan tekee kunniaa Jimi Hendrixille. Kaikenkaikkiaan Olavi Trio ja Journal Intime soittavat yhdessä  kahdeksan konserttia. Kiertueen tuottaja Charles Gil luonehtii näin: ” Nämä torvipainotteiset ranskalais-suomalaiset illat lupaavat soundia ylistäviä irrotteluja, hypnoottista groovea, järjestynyttä anarkiaa ja leikkimielistä vakavuutta.”

Teppo Hauta-aho (s. 1941) nousi suomalaisen jazzin eturiviin jo 60-luvun alussa ja on siitä lähtien keikkaillut aktiivisesti sekä soittanut lukemattomilla levyillä, omillaan ja muiden. Mainittakoon yhtyeet Quintet Moderne, Trio Nueva Finlandia sekä Cecil Taylor European Quintet. Hän on edelleen kiinteästi mukana maamme vapaan jazzin kuvioissa. Olavi Trion lisäksi  hän vaikuttaa mm. kitaristi Kalle Kaliman K-18 –yhtyeessä sekä improkvartetissa Mikko Innasen, Cédric Piromallin ja Paul Lovensin kanssa. Soittamisen ohella Hauta-aho on säveltänyt ahkerasti erilaisille kokoonpanoille klassisen musiikin ja jazzin saralla.

Pasunisti Jari Hongiston (s. 1960) tähti syttyi 80-luvulla. Hän lunasti nopeasti paikkansa eräänä suomalaisen vapaan improvisaation tärkeimmistä nimistä.  Kansainvälisiin kuvioihin Hongisto pääsi Teppo Hauta-ahon ja saksofonisti Harri Sjöströmin kanssa Quintet Modernessa, mukana kaksi saksalaisen freejazzin huippumuusikkoa, Phil Wachsmann ja Paul Lovens. 90-luvun lopussa syntyi pasunistin laajalle ilmaisuskaalalle hyvin tilaa antava trio Sound Kitchen, kitaristina tanskalainen Hasse Poulsen ja basistina Hauta-aho. Monipuolisen ja työteliään pasunistin skaala on laaja: hän puhaltaa usein UMOn pasuunapultissa ja on soittanut uransa varrella myös klassista musiikkia sekä studiosessioita pop- ja rocklevyillä.

Olavi Louhivuori (s. 1981) on jazzrumpali ja -säveltäjä, jonka kädenjälki kuuluu monissa aikamme parhaissa kotimaisissa yhtyeissä ja julkaisuissa kokeellisesta, lyömäsoittimilla toteutetusta Inhale Exhale -soololevystä Ilmiliekki Quartetin suvereenien esitysten kautta Oddarrangin komeaan maalailuun. Viime vuosina nyanssirikkaasta rumputaiteestaan tuttu Louhivuori on keikkaillut maailmalla Tomasz Stanko Quintetin rumpalina sekä esiintynyt useiden kansainvälisesti merkittävien artistien, kuten Lee Konitzin, Anthony Braxtonin, Marilyn Crispellin ja Susanne Abbuehlin kanssa. Jarmo Saari ”Republic” sekä Esa Pietilän ”Liberty Ship” ovat Louhivuoreen tuoreimmat kotimaiset kiinnitykset. Oman Oddarrang-yhtyeen ensimmäinen levy Music Illustrated palkittiin Jazz-Emmalla vuonna 2007  ja tuore kolmas levy In cinema (Edition Records) oli Teosto-palkitonehdokkaana v. 2014.

http://jazzfinland.fi/live/2014/10/04

http://www.triojournalintime.com/

Kiertueen tuotanto: Trio Journal Intime & Vapaat äänet
Kiertuetta tukevat: Institut Francais, AJC, Adami, Spedidam
Olavi Trion kiertue on Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertue.

Tältä Journal Intime kuullosti: