JORMA TAPIO & KASKI, PAULI LYYTINEN MACHINERY

lauantai 19.03.2016 klo 20
Teatteriravintolan terassi

– Suomen Jazzliiton kiertue –

JORMA TAPIO & KASKI

Jorma Tapio, saksofonit, bassoklarinetti, huilut
Ville Rauhala, basso
Simo Laihonen, rummut, perkussiot

PAULI LYYTINEN MACHINERY

Kaksi sielukasta, tunnevoimaista ja persoonallista puhaltajaa on pääosassa tässä kahden esiintyjän mielenkiintoisessa illassa la 19.3. klo 20 Teatteriravintolan terassilla. Jorma Tapio muistetaan yhteistyöstään mm. Edward Vesalan ja Raoul Björkenheimin kanssa. Viime aikoina taas vahvasti esillä ollut pitkän linjan tinkimätön muusikko on vastikään julkaissut hienon, paljon lyyrisiä ja meditatiivisiakin sävyjä sisältävän duo-levyn Matka yhdessä lyömäsoittaja Janne Tuomen kanssa. Kaski-yhtyeessä hänellä on kumppaneinaan Black Motor –yhtyeen maineikas komppipari Ville Rauhala ja Simo Laihonen

Trion musiikkia voi parhaiten luonnehtia melodiseksi freejazziksi. Monipuoliset sävellykset ulottuvat energisistä purkauksista balladeihin ja kansanmusiikista ja klassisesta musiikista tulleisiin vaikutteisiin. Trion komppipari tunnetaan maineikkaan Black Motor –yhtyeen pitkäaikaisina jäseninä.

Toinen kiertueen saksofonistitähdistä on kotimaisen jazzin lahjakas “kauhukakara” Pauli Lyytinen. Pauli Lyytinen on erityislahjakkuus, joka mielestäni edelleen on osin jäänyt ansaitsemaansa arvostusta paitsi. Monista yhtyeistä ehkä toistaiseksi tärkein on ollut hieno Elifantree, mutta siinäkin viime aikoina Lyytinen on jäänyt turhaan pääsolistin Anni Elifin taustalle. Raoul Björkenheimin eCsTaSy on tarjonnut hyvin solististakin tilaa. Uusi kvartetti Magnetia Orkesteri, jossa mukana trumpetisti Verneri Pohjola, vaikuttaa todella lupaavalta – heiltä on levy ilmestymässä maaliskuun alussa. Siihen kannattaa tutustua!

Machinery on Lyytisen sävellyksistä ja improvisaatiosta koostuva sooloprojekti, joka sai alkunsa jo vuonna 2011. Kappaleiden monikerroksinen orkestrointi luodaan live-efekteillä ja –loopeilla, saksofonin perkussiivisilla äänillä sekä persoonallisella saksofonisooloilulla. Lyytisen “koneisto” toimii hämmästyttävän monipuolisesti ja saumattomasti, ja saksofonisti itse on koneenkäyttäjänä vertaansa vailla.

Teksti: Jussi Sierla

Jazzliiton tuplakiertue on samalla molempien esiintyjien esikoislevyjen julkaisukiertue.

www.jormatapio.com
www.paulilyytinen.com